Parlamentní listy – Spravedlnost pro Elišku. Říká matka zabité dcery z fakulty

Zdroj: Parlamentní listy – www.parlamentnilisty.cz

Spravedlnost pro Elišku. Rakušan, Vondrášek, Matějček, odstoupení z funkcí. S takto vyzdobenými šaty přišla na jednání sněmovního bezpečnostního výboru Lenka Šimůnková, jejíž dcera Eliška padla za oběť šílenci Davidu Kozákovi, střelci z Filozofické fakulty UK. Ministr vnitra Vít Rakušan ani policejní prezident Martin Vondrášek ale žádné chyby nepřiznali a stále tvrdí, že zásah proběhl podle předpisů. Ty se nyní na základě prosincového útoku mají vylepšovat. GIBS navrhuje zlepšení v pěti oblastech, jako je zbraňová legislativa nebo policejní informační systém.

Paní Šimůnková dlouhodobě kritizuje přístup ministra vnitra Víta Rakušana a vedení Policie ČR. Ministr tvrdí, že za prosincovým zásahem proti Kozákovi stojí. Když však média tento týden zveřejnila závěry policejního usnesení, kterým se případ odkládá, vyvolalo to bouři u pozůstalých po obětech, ale též mezi veřejností.

Ministr Rakušan dnes předstoupí před Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny. Jednání se účastní i Lenka Šimůnková a ParlamentníListy.cz o jeho vývoji budou informovat.

Již před začátkem schůze bylo jasné, že dnešní jednání budí očekávání. Před určenou místností se v Poslanecké sněmovně tísnil násobek zástupců veřejnosti, než kolik sál pojme. „Bordel,“ zhodnotil situaci jeden z čekajících.

Na úvod jednání předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) vysvětlil, že o vrahovi z fakulty se bude mluvit jako o „pachateli“. Tato informace byla pro většinu přítomných. Proč muselo být přítomným předkládáno, jak mají střelce Davida Kozáka nazývat, není zcela jasné.

Po této úvodní informaci si vzal slovo ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který vysvětloval, proč k celému incidentu až dodnes v zásadě mlčel. „Rozhodl jsem se nevyjádřit do chvíle, než budou mít spis všichni pozůstalí. Kdybych se vyjadřoval dříve, než měly rodiny všechny informace, bylo by to neetické,“ uvedl.

„Zásadní zprávy a sdělení v posunu vyšetřování přijdou od mých kolegů. Já jsem představitele policie zprostil mlčenlivosti, aby mohli veřejnosti dnes předat maximum informací, na které má společnost nárok,“ prohlásil Rakušan a dodal, že on sám policejní spis nikdy neviděl, protože na to jako ministr vnitra ani nemá nárok. 

Policejní prezident Martin Vondrášek se následně všem přítomným opět snažil vysvětlit, že v den útoku neměla policie tolik informací, jako má dnes, a proto některé skutečnosti nemohla tušit. „V rámci informací, které dnes zazní, musíme nutně rozlišovat mezi tím, co policisté věděli v den útoku při pátrání a co víme dnes po šesti měsících důkladného šetření,“ řekl Vondrášek.

„Některé skutečnosti, které jsou publikované v posledních dnech v médiích, jsou chybně interpretované a neprávem vrhají špatné světlo na práci policie. To chceme uvést na pravou míru,“ zkritizoval Vondrášek novináře, kteří mají přístup k policejnímu spisu.

Vondrášek ale následně připustil, že policie měla deficit v komunikaci a analýze a musí na podobné situace, jako se stala v prosinci loňského roku, cvičit. „Provádíme stovky seminářů, připravili jsme ucelený materiál, který distribuujeme provozovatelům měkkých cílů. Provozujeme hot linku, musíme nacvičovat i komunikační dovednosti, musíme také změnit vzdělávání krizových interventů,“ vyjmenoval.

Generální inspekce bezpečnostních sborů doporučila policii zlepšení v pěti oblastech. Jde například o změny v informačním systému OSINT, kde policie hodnotí bezpečnostní rizika pro Česko. V novém systému by například měly všechny složky policejního systému okamžitě vidět cokoliv, co bude vloženo. Operační středisko bude moci nadále posílat hlídkám i mediální soubory, což se využilo právě i při útoku na FF UK.

Dále GIBS navrhuje změny v lokalizaci mobilních telefonů nebo ve zbraňové legislativě a zejména kontrolách centrálního registru zbraní. „Centrální registr je deset let starý a nemá žádnou analytickou nástavbu, naprogramovali jsme tedy nový systém a snažíme se výstupy ověřovat,“ uvedl Vondrášek s tím, že nová zbraňová legislativa by měla být hotová do roku 2025.

Podle něj je také zásadní, aby docházelo ke komunikaci a sdílení informací mezi psychologem či psychiatrem a praktickým lékařem, který vydává posudek ke zbrojnímu průkazu. Právě v případě střelce na FF UK totiž k takové výměně informací nedošlo.

Podle GIBS musí dojít také ke zlepšení komunikace s dalšími subjekty. Šéf Krajského ředitelství policie Petr Matějček přiznal, že tato oblast se musí zlepšit, zásadní chyby v postupu policie před samotnou střelbou ale nevidí. Podle něj policie informovala proděkana v hlavní budově fakulty, že se hledá David Kozák a vysvětlila aktuální informace, se kterými v té době pracovala.

Matějček vyvracel informace, které tento týden zveřejnil tisk, že policie měla vědět o tom, že má pachatel vražedné sklony, z telefonátu jeho kamarádky. „Plus minus ve 12 hodin a 19 minut volala na tísňovou linku kamarádka pachatele. V tu dobu nebyly známy zprávy, že udělá ve čtvrtek něco děsivého, k těmto informacím se policie dostala až poté. Žádná indicie, že by chtěl hromadně vraždit nebo spáchat podobný čin, nezazněla,“ hájil postup policie.

Náměstek pro službu kriminální policie Tomáš Kubík prohlásil, že se policie chce z případu co nejvíce poučit. „9. ledna jsme založili pracovní skupinu, která měla za úkol identifikovat systémová opatření k efektivnějšímu prověřování a vyšetřování podobných případů. Chyběl nám komunikační kanál, kde by se všichni dostali ke stejným informacím,“ připustil Kubík.

Vondrášek k tomu dodal, že proběhne aktualizace a dodržování typových činností Integrovaného záchranného systému. Konkrétně vyhodnocení typové činnosti „č. 14 Aktivní střelec“ je ale překvapivě naplánováno až za půl roku.

Po konci první části jednání, kde se detailně popisoval zásah na fakultě a jeho následné vyhodnocení, si vzal slovo poslanec a člen bezpečnostního výboru Jiří Mašek (ANO). Ten poděkoval za otevřenost šéfovi Krajského ředitelství policie Petru Matějčkovi při popisování operační a taktické části zásahu. Tato část totiž nepodléhá trestnímu řízení proti pachateli a bylo tak možno se na ni dotazovat poslanci bezpečnostního výboru.  

„A tady mám velkou výtku na pana ministra Rakušana a policejního prezidenta Vondráška, že se k tomu nepostavili otevřeně, že nám neodpovídali a na naše dotazy jsme dostali tu pověstnou začerněnou zprávu. Na písemné dotazy nám také neodpověděli a tohle se nemělo stát a měli jsme mít ty informace k dispozici,“ prohlásil Mašek.

ČLÁNEK: Parlamentní listy

Mašek také vysvětloval ze své letité zkušenosti z práce ve složkách IZS, že vyhodnocování zásahu probíhá v řádu dnů a ne půl roku, jak údajně tvrdil Matějček. „To jste asi měl příkaz z vyšších míst,“ podotkl Mašek.

„A pan ministr celou uzavřel do té doby, než proběhne šetření GIBS, ačkoliv bylo od začátku jasné, že se tam neobjevila žádná policejní trestná činnost. Tohle celé bylo nešťastné a o tom, o čem se tady bavíme celý den dneska, jsme se měli bavit v lednu. Navíc už tehdy bylo jasné, že ten zásah měl své nedostatky a pan ministr nám v tomto neříkal pravdu. Takže bych byl rád, aby pan ministr a policejní ředitel za toto převzali nějakou osobní zodpovědnost,“ vyzval Mašek.

Posílat upozornění na email na ( nové komentáře )
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu rád za váš názor, prosím komentujtex
Ověřeno MonsterInsights