Oldřich Hájek – F35 nepředstavují nejvýhodnější řešení pro Českou republiku

– Za hlavní nevýhodu F35 považuji naprosto astronomickou cenu, kdy za tuto cenu dojde jen k minimálnímu zlepšení obranyschopnosti České republiky a za částku až půl bilionu korun by se dala Armáda ČR posunout výrazně kvalitativně dále a lépe.

– Porovnání cen mezi letadly JAS-39 Gripen a F-35 ukazuje, že Gripeny (verze C) mají cenu v rozmezí 30 milionů dolarů, zatímco F-35A má cenu přibližně 98 milionů dolarů. Toto ukazuje významný cenový rozdíl mezi oběma typy letadel, přičemž F-35 je výrazně dražší jak v pořizovacích, tak v provozních (!!!) nákladech.

– Co se týče ročních nákladů na provoz, u JAS-39 Gripen byly zmíněny provozní náklady na hodinu letu ve výši přibližně 5 000 dolarů, zatímco u F-35 se tyto náklady pohybují okolo 30 000 – 50 000 dolarů na hodinu letu. Toto ukazuje, že provoz Gripenů je výrazně levnější ve srovnání s F-35, což může mít významný dopad na celkové roční náklady na provoz jednotlivých letadel.

– Nabídka Švédska na provoz současné letky Gripenů plus její navýšení bylo ekonomicky naprosto někde jinde než nabídka USA na letouny F35.

– Ve srovnání s JAS-39 Gripen, který by umožnil relativně hladký přechod díky znalosti stávajících systémů a infrastruktury, představuje F-35 významnou změnu s potenciálně vyššími počátečními investicemi a provozními náklady.

– Při přechodu z JAS-39 Gripen na F-35 by Česká republika musela provést řadu úprav, včetně změn v infrastruktuře, výcviku personálu a integrace nových systémů. Tento proces zahrnuje také aklimatizaci na nové technologie a systémy, které F-35 používá, což může zahrnovat významné investice do technologické a operační infrastruktury.

– A mnoho a mnoho další, zbytečných a neefektivních nákladů… jsme asi velmi bohatý stát…

Posílat upozornění na email na ( nové komentáře )
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu rád za váš názor, prosím komentujtex
Ověřeno MonsterInsights