Matěj Gregor: O svobodě, demokracii, vděčnosti a odvaze nám dnes celý den píšou lidé, kteří jejich významu nerozumí. A nikdy neporozumí.

Jako student vnímám 17.11. hlavně v kontextu roku 1939. Tehdy totiž lidé v mém věku umírali a končili v koncentračních táborech. O osudech mnoha z nich jsem četl a dodnes se mi tají dech před jejich odvahou. Byli to hrdinové své doby.

V oslavách roku 1989 stojím mimo většinu své generace. Zatímco většina v Sametové revoluci vidí příležitost k oslavě demokracie a svobody, já v dnešním datu každý rok vidím připomínku toho, jak se nám ta svoboda a demokracie vzdaluje.

Bývalý rozvědčík pokládající věnec na Národní třídě je toho asi dostatečným důkazem. Nemám životní zkušenosti ani doktorát z filozofie, abych tady mohl rozebírat složitá témata. Vezmu to velmi jednoduše.

Svoboda a demokracie by neměla mít přívlastky a už vůbec by neměla být podmiňována politickými názory.

Svoboda je respekt životních rozhodnutí a postojů každého člověka, který jimi neškodí svému okolí. A v čem je teda dneska svoboda ohrožena? No v tom, že dnešnímu mainstreamu už přijde “škodlivý” téměř každý názor, který byl donedávna zcela v pořádku.

Nechodíme za názory do vězení, nejsme fyzicky mučeni. Lidé s nepohodlnými názory jsou ale za plné palby okopáváni a odstrkování z veřejného prostoru. Někteří politici a média navíc přesvědčují veřejnost, že pro některé názory by nemělo být místo na akademické půdě, ve veřejnoprávních médiích a někdy ani ve společnosti.

A to je historicky podložený předstupeň toho vězení. Nepopsatelně mě uklidňuje, že drtivá většina mého okolí (bez ohledu na sociální bublinu, věk a názor) to takhle nechce.

Teď už je jen čas jít se za svobodu postavit.

Posílat upozornění na email na ( nové komentáře )
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Marcel Galuszka
Marcel Galuszka
9 měsíců před

Madam Hamplová, myslím, že stojí za to se zamyslet co je a co bude 17.listopad 1989 v odstupu času? Jestli to nebude propadák jak UFO na Národní třídě! Rakušan měl 11let v roce ’89a jak nám krásně káže! Kdo stál za 17.listopadem ’89? Vy?

1
0
Budu rád za váš názor, prosím komentujtex
Ověřeno MonsterInsights