Jana Zwyrtek Hamplová – Důležitý návrat v čase

V loňském roce došlo k blokování řady webů. Oficiální verze byla, že blokování bylo činem soukromých aktérů, kteří s vládou tato opatření pouze konzultovali. Tedy že nešlo o pokyn ze strany státu jako veřejné moci, který by byl v tomto případě nezákonný. Soudy následně konstatovaly, že nešlo o pokyn, ale o nezávaznou žádost o vzájemnou pomoc, či o “politickou proklamaci doporučujícího charakteru”…

V těchto dnech byl zveřejněn dopis ministra vnitra a 1. místopředsedy vlády, který ale této charakteristice vůbec neodpovídá.

Osobně zastávám názor, že by se mohlo jednat o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Pokud totiž podobný text je napsaný pod hlavičkou místopředsedy vlády, a snaží se ovlivnit jiné osoby v oblasti, v níž nemá vláda (ani ministr vnitra) žádnou pravomoc, a dopis obsahuje dané formulace, je legalita za hranou. Možná bylo proto více na místě trestní oznámení vůči Vítu Rakušanovi než dosud použitá cesta správního soudního řízení. Po seznámení se s tímto textem to stojí za úvahu. O víkendu se na to podívám, a pokud dojdu k tomuto závěru, podnět podám.

Toto není “politická proklamace politického charakteru”, kterou by měl místopředseda vlády standardně používat a považovat to za normální. A ještě lépe řečeno – nemělo by to být normální v právním státě. Je tedy nutné se k tomu ještě jednou vrátit.

Posílat upozornění na email na ( nové komentáře )
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu rád za váš názor, prosím komentujtex
Ověřeno MonsterInsights